Thursday, 7 November 2013

Permudahkanlah

Ya Allah permudahkan lah segala urusan ku untuk semester 5 ini.
Jauhkan lah aku dari sebarang benda yang tidak baik.
Kekalkanlah hubungan aku bersama teman teman rapatku untuk menimba ilmu.

Jauhkanlah segala hasad dengki antara aku dengan teman teman yang lain .
Semoga semester ni pointer kami lebih baik dari sebelum sebelum ni,,
amin--

Wednesday, 6 November 2013

Pejam

Bila aku pejamkan mata,
gelap,
bila aku buka mata
terang benderang,

Kalau jiwa pejam
macam mana?
Kalau hati pun pejam
bagaimana rasanya.

Apakah semua nya gelap jugak?
terfikir sejenak.
bagaimana rasanya hati orang lain bila di sakiti
dan terus terusan disakiti.
Kejam ke manusia yang menyakiti itu?

Dan, ye aku pernah rasa--
disakiti,
sebab dulu aku pernah menyakiti seseorang yang yang sangat setia bagiku.
Dan aku rasa sampai sekarang mungkin die setia pada cinta dia yang dulu.
Tapi aku rasa takut,
takut untuk menyakitinya lagi.
Dan sebab itu aku tak sanggup
untuk menerima dia kembali dalam hidupku,
dan aku tak yakin dan juga
bimbang perkara lama akan berulang.

Biarlah aku sendiri
sampai masa menentukan siapa yang menjadi bakal imamku
suatu hari nanti. :)

Hidup

saat putus asa melingkupiku,
aku memilih tetap maju,

saat tidak faham maksud Tuhan,
aku memilih tetap percaya,

saat tertekan oleh banyaknya kekecewaan,
aku memilih tetap bersyukur,

saat semua jalan hidupku berantakan,
aku memilih berserah,

saat banyak orang menyakiti,
aku lebih memilih mengampuni,

saat semua orang mementingkan diri sendiri
aku lebih memilih peduli

walau saat apakah hidupmu sekarang ini,
pilihlah untuk positif

hidup ini satu pilihan.

The Woman's Guide to Love & Lasting Relationships




1- Find a man who makes you lough.

2-Find a man who has a good job and cook.

3-Find a man who is honest.

4-Find a man who will pamper you and give you gifts.

5-Find a man who is awesome in the bedroom.

6-Most of all . It is very important that these five men never meet.

Monday, 4 November 2013

Rasa

Aku rasa aku cukup bahagia,
mungkin kau yang tidak cukup rasa bahagia kan,
Apakah kau cukup rasa diri itu sudah sempurna?
Manusia, tiada satu pun yang sempurna
melainkan diri sendiri yang buat sesuatu 
itu dengan yang baik dan terbaik,

Aku rasa aku bersyukur dengan 
apa yang aku ada sekarang ni,
tuhan titipkan aku seorang mak yang 
baik, tabah, memahami anak anaknya, 
biarpun aku dan adik beradik ku 
kekadang buat kesilapan.

KAU
kenal ke aku?
kau tahu aku macam mana?
tidak--
cuma orang orang yang terdekat yang memahami 
aku,
rasa hati aku,
dan perangai aku.

Tolong--
jangan suka suka membuat cerita
tentang aku, tentang diri aku.
SEBAB--
Kau tak kenal aku .

Sunday, 3 November 2013

Tuliskan





Tuliskan rancanganmu dengan pensil kemudian
serahkan pemadamnya kepada Allah SWT.
Izinkan Allah memadam bahagian yang bukan ditakdirkan untukmu
dan menggantikannya dengan rancangan yang lebih baik.

Kerana Allah lebih mengetahui apa yang baik untuk kita.
Yang lebih baik untuk kita, mungkin bukan seperti yang manusia sangka.
Selalu ada hikmah di sebalik rancangan yang Allah siapkan khas untuk kita,
 hambaNya yang beriman.

Friday, 1 November 2013

Kau? Siapa?

Ouh dah November rupanya,
aku ingatkan masih lagi oktober,

Ada satu cerita,
yang aku nak sampaikan,
cerita die macam ni --
Ada seorang perempuan ni,
die fikir aku hamak sangat nak boyfriend die.
adoii kalau aku ni kaki maki dah lame aku maki kau lah.

Tu baru membe membe aku je add kau kat laman sosial yang agak sial tu,
Pakkal je aku x de bende bende tu semua,
hak alamak. aku tak hairan pun lah nak kat die,lagipun die dengan aku kejap je, tak lame.
kau ingat aku batak sangat.
please lah,

jadi manusia biar otak tu Refresh siket,
adoi, aku yang nak masuk umur 20 tahun ni pun x suke nak mengadu domba perhatian orang,
aku tak suka simpati orang,
sebab aku memang dah biasa .
yang add kau membe aku,
pastu kau tetiba chat diorang cakap macam-macam dah kenapa?
padahal kiteorang rilek je,
Asal tak boleh nak berkawan ke--*bak kate membe aku, kawan pun salah hahaha kelakar weii.*

Eh kau duduk corok mane ek?
haha kelakar gile *geleng kepala*

hrmm apakan daya kalau orang dah mintak maaf, kau siapa tak maafkan,
Tuhan?? Fikir lah .
Tak pelah, semoga kau orang kekal abadioss--
jangan jadi perempuan bodoh nak bergaduh dengan kaum sendiri just untuk seorang lelaki yang belum tentu menjadi suami--

And one more thing, aku pun ade cita cita aku sendiri,
aku kejar cita- cita aku,
aku takkan kejar lelaki, sebab apa?
sebab aku yakin yang aku ni mampu hidup sendiri,
bangun jatuh aku yang tentukan,
memang semua oang tak sempurna, tapi kita sendiri yang kene sempurnakan diri kita betul tak?

haha dah lah malas aku nak taip pepanjang, kau tak faham ape yang aku cube sampaikan,
anyway semoga bulan November ni menjadi bulan paling istimewa dalam hidup aku
amin~~ :*